CAT
La Rambla, 65
933 17 41 70
CAT
Dinar-Coloqui
El conservatori: Origen del Liceu
Dimecres, 20 Febrer 13.30h
*Esdeveniments privats i exclusius per a socis del Cercle del Liceu


El President del Cercle del Liceu, Sr. Francisco Gaudier Fargas, va tenir el plaer de convocar-los al dinar-col·loqui El Conservatori: origen del Liceu, a càrrec de Maria Serrat i Martín, Directora general del Conservatori del Liceu
 
La Sra. Serrat va parlar del seu llibre "Origen del Conservatori del Liceu (1837 - 1967)" que descobreix al lector la singularitat de la societat barcelonina dels segles XIX i XX en l'educació i promoció de la música, vista a través de la creació i el desenvolupament del Conservatori del Liceu.

El treball de recerca presentat, realitzat amb les fonts inèdites de l'arxiu històric i documental del centre, permet conèixer l'orientació social de l'origen del Conservatori. A diferència del Real Conservatori de Madrid i d'altres centres europeus que van néixer al voltant de les cases reals i les seves corts, el Conservatori del Liceu va néixer gràcies a la iniciativa de la Societat civil i va ser finançat des d'aquesta. Es pot així mateix conèixer l'origen de les institucions que neixen del propi Conservatori com són el Cercle del Liceu i del Gran Teatre del Liceu.
 
L'anàlisi de l'organització dels ensenyaments i les escoles que sorgeixen ens permet observar com ja al 1888 es creaven càtedres de Composició, contrapunt i fugida d'orientació alemanya, i el 1913 se separen els estudis de Música i Declamació (el que va ser l'origen de l'Institut del Teatre de Barcelona), i al 1928 s'inicien els estudis de musicologia.
 
Al 1932 el Conservatori va fundar la seva xarxa d'Escoles Filials, afermant el seu paper de Centre Superior de referència. A través de múltiples documents i quadres explicatius el llibre explica la història del naixement de les diferents escoles instrumentals representades pels professors que han format l'equip acadèmic i artístic d'aquesta institució i els grans músics que van ser els seus alumnes: Mariano Obiols, Engelbert Humperdink, Pau Casals, Joan Lamote de Grignon, Joaquín Zamacois, Higini Anglès, Graciano Tarragó, Francesc Viñas, Frank Marshall, Victoria dels Angeles, Montserrat Caballé o Manuel Ausensi, entre molts altres altres. La gran quantitat de dades ordenades de forma sistemàtica i cronològica, així com els nombrosos textos originals que s'han transcrit fan que amb la seva lectura es pugui descobrir molts aspectes inèdits de la història del centre, que han de permetre l'inici de noves recerques amb visions diferenciades.
 
Propers Esdeveniments