CAT
La Rambla, 65
933 17 41 70
CAT
Ã’pera i Pantalla
Projeccions d'òpera
Dimecres, 03 Març 19:00
*Esdeveniments privats i exclusius per a socis del Cercle del Liceu


La Comissió de Música de Cercle del Liceu va acollir una nova sessió del cicle Òpera i Pantalla, amb la projecció de l'òpera «El castillo de Barbazul» de Béla Bartók, amb presentació d'Antoni Colomer.

El castillo de Barbazul
Estrena absoluta: Teatre de l'Òpera de Budapest (1918)
Producció: Metropolitan Opera House (2015)
Durada: 60 min.

Judith | Nadja Michael
Barbazul | Mikhail Petrenko

Direcció musical | Valery Gergiev
Direcció d'escena | Mariusz Trelinski 
 
A El castillo de Barbazul Judith, impulsada per un ardent amor, ha seguit a Barbazul al seu castell. Demana i obté del seu estimat les claus de set portes misterioses, i les obre una per una. Barbazul lliura les claus a Judith, que ho constreny, amb una vacil·lació creixent; desitja abraçar-la i per mitjà del seu amor escapar del seu passat. No obstant això, Judith, a causa de la seva inclinació per aquest home estrany (que en realitat és l'arquetip de l'home), i tal vegada per l'etern desig femení de redimir-lo, li demana també l'última clau. I d'aquesta manera descobreix en la setena estança a les dones anteriors de Barbazul: les amants del seu matí, del seu migdia i de la seva tarda. Mentre Barbazul li posa el mantell d'estrelles i la diadema de la nit, Judith se situa en la fila de les seves predecessores i Barbazul es queda tot sol, a les fosques.
 
L'òpera va ser composta el 1911, amb música de Béla Bartók i llibret de Béla Balàzs, basat en el conte La Barbe-Bleue de Charles Perrault. Va ser rebutjada en la seva primera presentació, per la qual cosa va ser estrenada set anys més tard a Budapest. Després d'una recepció amb opinions molt desiguals sobre l'obra (que no va calar massa en el públic), va ser reformada per a ser reestrenada en 1938, gaudint d'un èxit rotund.